Rasă de câine Akita: Caracteristici și îngrijire

Câinii Akita sunt cunoscuți pentru loialitatea lor excepțională, personalitatea puternică și aspectul impunător. Această rasă de câini, originară din Japonia, a captat inimile iubitorilor de animale din întreaga lume datorită caracteristicilor sale unice și povestirilor de neuitat despre devotamentul său. În acest articol, vom explora în detaliu caracteristicile și îngrijirea necesară pentru a crește un câine Akita fericit și sănătos.

Originea și istoria rasei Akita

Rasa Akita își are originile în regiunea Akita din nordul Japoniei, de unde își și ia numele. Acești câini au fost inițial crescuți pentru vânătoarea de animale mari, cum ar fi mistreții și urșii, datorită puterii și curajului lor. În Japonia, Akita este considerat un simbol al sănătății, fericirii și longevității.

Unul dintre cele mai cunoscute povești despre un Akita este cea a lui Hachiko, un câine renumit pentru loialitatea sa extraordinară față de stăpânul său. Hachiko și-a așteptat stăpânul timp de nouă ani după moartea acestuia, iar povestea sa a devenit simbol al fidelității canine.

Caracteristicile fizice ale rasei Akita

Akita este un câine mare și puternic, cu o construcție robustă și musculoasă. Iată câteva dintre principalele caracteristici fizice ale rasei:

 1. Dimensiune și greutate:
  • Masculii Akita pot atinge o înălțime de 66-71 cm și o greutate de 45-59 kg.
  • Femelele sunt puțin mai mici, cu o înălțime de 61-66 cm și o greutate de 32-45 kg.
 2. Blană și culoare:
  • Akita are o blană dublă, cu un strat exterior gros și dur și un strat inferior moale și dens. Această blană îi protejează de condițiile meteorologice aspre.
  • Culorile blănii pot varia, incluzând alb, roșcat, tigrat și diverse nuanțe de maro și negru. Uneori, blana poate avea pete de diferite culori.
 3. Cap și expresie:
  • Capul Akitei este masiv, cu un bot puternic și o frunte lată. Urechile sunt mici, erecte și ușor rotunjite la vârfuri.
  • Ochii sunt relativ mici, în formă de migdală, și de obicei de culoare închisă, conferindu-i un aspect expresiv și inteligent.

Temperamentul și comportamentul rasei Akita

Akita este cunoscut pentru personalitatea sa puternică și loialitatea deosebită față de familie. Iată câteva trăsături comportamentale ale acestei rase:

 1. Loialitate și devotament:
  • Akita este extrem de loial și devotat față de stăpânul său și familia acestuia. Acești câini sunt cunoscuți pentru legăturile strânse pe care le formează cu membrii familiei și pentru dorința lor de a-i proteja.
 2. Independență și încăpățânare:
  • Akita este un câine inteligent și independent, dar poate fi și încăpățânat. Această trăsătură poate face antrenamentul provocator, dar cu răbdare și consecvență, Akita poate învăța să răspundă bine la comenzi.
 3. Protecție și vigilență:
  • Acești câini au un instinct natural de protecție și sunt vigilenți în preajma străinilor. Deși pot fi reticenți față de persoanele necunoscute, sunt foarte afectuoși și blânzi cu membrii familiei lor.
 4. Compatibilitate cu alte animale:
  • Akita poate fi teritorial și dominant în prezența altor câini, mai ales de același sex. Socializarea timpurie și continuă este esențială pentru a preveni comportamentele agresive față de alte animale.

Îngrijirea și întreținerea rasei Akita

Îngrijirea unui Akita necesită o abordare atentă și dedicată, având în vedere nevoile lor specifice. Iată câteva aspecte esențiale ale îngrijirii unui Akita:

 1. Alimentația:
  • Akita necesită o dietă echilibrată, bogată în proteine și nutrienți esențiali. Este important să alegi o hrană de înaltă calitate, adaptată nevoilor sale energetice și de dezvoltare.
  • Hrănirea regulată și monitorizarea greutății sunt cruciale pentru a preveni obezitatea, care poate duce la probleme de sănătate.
 2. Exercițiul fizic:
  • Akita este un câine activ, care necesită exerciții fizice regulate pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală. Plimbările zilnice, alergările și jocurile interactive sunt esențiale pentru a preveni plictiseala și comportamentele distructive.
  • Asigură-te că Akita beneficiază de un mediu sigur și securizat în care să se joace și să se antreneze.
 3. Îngrijirea blănii:
  • Blana dublă a Akitei necesită periaj regulat pentru a preveni încâlcirea și a îndepărta părul mort. În perioadele de năpârlire, periajul zilnic este recomandat pentru a gestiona cantitatea mare de păr pierdut.
  • Băile ar trebui să fie ocazionale, pentru a nu îndepărta uleiurile naturale ale pielii. Folosește un șampon de calitate, special formulat pentru câini.
 4. Îngrijirea sănătății:
  • Vizitele regulate la veterinar sunt esențiale pentru a monitoriza sănătatea generală a câinelui și pentru a preveni apariția problemelor medicale. Vaccinările, deparazitările și controalele de rutină sunt obligatorii.
  • Akita poate fi predispus la anumite probleme de sănătate, cum ar fi displazia de șold, problemele oculare și bolile autoimune. Este important să fii atent la orice semn de disconfort sau boală și să acționezi prompt.
 5. Antrenamentul și socializarea:
  • Antrenamentul unui Akita trebuie să înceapă devreme, folosind metode pozitive și recompense. Consistența și răbdarea sunt esențiale pentru a obține rezultate bune.
  • Socializarea timpurie este crucială pentru a asigura că Akita devine un câine echilibrat și bine adaptat. Expune-l la diverse persoane, animale și medii pentru a-i dezvolta abilitățile sociale.

Concluzie

Akita este o rasă de câini impresionantă, cunoscută pentru loialitatea, curajul și personalitatea sa puternică. Îngrijirea adecvată și înțelegerea nevoilor sale specifice sunt esențiale pentru a asigura o viață lungă și sănătoasă. Prin oferirea unei alimentații corespunzătoare, a exercițiilor fizice, a îngrijirii sănătății și a unui antrenament consistent, proprietarii de Akita pot crea un mediu fericit și echilibrat pentru acest companion devotat. Akita este, fără îndoială, un câine care poate aduce multă bucurie și împlinire în viața oricărui iubitor de animale.

About the Author: Admin

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *